[...] i nieprzetworzonej żywności. Trzeba jednak poświęcić trochę czasu na czytanie etykiet i wybieranie z półek sklepowych odpowiednich produktów. Wciąż dostępna jest ogromna ilość przetworzonej żywności. Podsumowanie Ograniczenie spożywania kalorii może przynieść istotne korzyści zdrowotne. Nie dajmy się jednak zwariować. Nie musisz na siłę [...]
Wykorzystanie odżywki białkowej w diecie osoby trenującej jest dość powszechną praktyką, która pozwala na to, aby spełnić założenia diety. Produkt białkowy oparty jest głównie na proteinach mleka, z których powstaje gotowa odżywka w postaci koncentratu. W jakiej porze dnia wykorzystać białko w proszku? Idealnym momentem, aby skorzystać z [...]
[...] BCAA w porcji. Kluczowe znaczenie przypisuje się szczególnie leucynie. W porcji białka serwatkowego było tylko 1.75 g leucyny, efektywna dawka to 3-4 g. Gdyby zwiększyć ilość białka w porcji, wynik tej konfrontacji już nie byłby taki klarowny. 15 g EAA to całkiem spora ilość, z kolei 15 g białka serwatkowego to zdecydowanie za mało, nawet [...]
[...] mi do głowy sytuacja, choć bardzo rzadko spotyka się z nią w środowisku osób związanych z aktywnością ruchową, w której dotychczasowa dieta zapewniała bardzo niską ilość białka. Jak wspomniałem wyżej, na diecie ketogenicznej białko stanowi dość duży procent spożywanych kalorii, pamiętajmy, że wykluczamy (prawie) zupełnie węglowodany. A [...]
[...] trudno powiedzieć, ile to konkretnie jest. Stworzono skomplikowane wzory i metody, których celowo tu nie omawiam. Inni autorzy (Jerzy Andrzej Żołądź) podają, iż całkowita ilość białka w ciele stanowi ok. 14-16% masy ciała, czyli ~11 kg protein zdeponowanych u mężczyzn i 9 kg u kobiet. Jednak podkreślają, że 77% znajduje się w komórkach (jako [...]
Osoby rozpoczynające przygodę z treningiem siłowym często nastawiają się na modną rekompozycję sylwetki. Zazwyczaj taki pomysł wychodzi od osób z nadwagą, które jakimś niezwykłym sposobem nie chcą tracić na masie ciała, jednak chcą "zamienić tłuszcz w mięśnie". Czy takie postępowanie ma sens? Czy rekompozycja sylwetki jest łatwa do osiągnięcia? [...]
Artykuł dotyczy metody Christiana Thibaudeau — znanego specjalisty od budowania masy mięśniowej, który podzielił się swoimi wskazówkami, jak szybko zwiększyć obwód ramion. Christian znany jest ze swoich nieszablonowych rozwiązań, które sprawdzają się u niektórych osób. Artykuł może być pewną ciekawostką treningową, którą być może wykorzystasz w [...]
Suplementy, choć kiedyś zarezerwowane wyłącznie dla sportowców, dziś są tak powszechne, że jedzą je nawet amatorzy czy osoby, które nie ćwiczą. W wielu przypadkach nie jest to złe, ponieważ suplementy takie jak kompleksy witamin mogą nieść korzyści dla każdego: zarówno dla trenujących osób, jak i dla tych, którzy chcą tylko sięgnąć po smaczną [...]
[...] zajmując przeważnie pierwsze miejsce. Oczywiście by zachować formę Nick musi regularnie trenować i trzymać się planu żywieniowego. Ćwiczy 5-6 razy w tygodniu i spożywa dużą ilość białka, złożone węglowodany i zdrowe tłuszcze. Zawsze przygotowuje posiłki wcześniej, albo korzysta z usług cateringu. Dużo podróżuje po świecie, więc chce uniknąć [...]
[...] ponownie ograniczasz i tak kontynuujesz przez kolejne dni - jeden dzień wyższe kalorie, drugi niższe. Z racji tego, że zmniejszając kalorie, z pewnością zmniejszysz ilość składników odżywczych, dodaj w tym okresie multiwitaminę, a jeśli masz czas i możliwości skomponuj wartościowe posiłki. Upewnij się także, że spożywasz odpowiednią [...]
[...] prawie nikt, nie jest w stanie ćwiczyć zawsze z wysoką częstotliwością. Zdarzają się celowe i wymuszone okolicznościami przerwy, gdy albo zupełnie nie można ćwiczyć, albo ilość wizyt spada do minimum np. 1. treningu w tygodniu. Świadczą o tym również badania naukowe. Jednym z nich chciałbym się w tym artykule podeprzeć. To badanie dosłownie [...]
Każdy z nas pamięta czasy, gdy rozpoczynał swoją przygodę treningową, a efekty praktycznie z tygodnia na tydzień były zauważalne gołym okiem. Jednak taka treningowa passa nie trwała zbyt długo i w końcu pojawiły się pierwsze zastoje. Jak utrzymać progres na stałym poziomie i zapobiec wypaleniu? Poznaj 5 przyczyn, które z pewnością prowadzą Cię do [...]
Obecne trendy żywieniowe sprawiają, że osoby wdrażające modne, systemy żywieniowe pozbawiają się sporej wartości odżywczej, dostarczając tym samym znacznie mniejsze ilości aminokwasów. Korzystanie z produktów light i niskotłuszczowych posiada drugą stronę medalu, która to wskazuje, że produkty tego typu naładowane są GMO, MSG i różnego rodzaju [...]
[...] komuś zależy na wysokim spożyciu białka, to wykluczenie mięsa z diety może to utrudnić. Sięgając po różne produkty roślinne, wegetarianin jest w stanie uzyskać odpowiednią ilość białka, jednak jedzenie ryb i owoców morza znacznie to ułatwia, szczególnie jeśli poszukiwane są źródła chudego białka, bez dodatku węglowodanów czy tłuszczy. Owoce [...]
Gdy budujesz mięśnie, potrzebujesz białka! Gdy się odchudzasz, potrzebujesz białka! Gdy Twoim celem jest poprawa wyników sportowych, będziesz potrzebował białka. Będziesz go potrzebował więcej niż osoby nieaktywne sportowo. Czy to już wszystko, co można napisać o tym wyjątkowym produkcie? Nie! Teraz czas na najlepsze. Otrzymujesz produkt [...]
Twoje ciało potrzebuje białka do różnych celów. Wykorzystuje aminokwasy z białka do produkcji hormonów, enzymów, białek nośnikowych i przeciwciał, składników układu odpornościowego, które pomagają zwalczać infekcje. Dodatkowo twoje ciało wykorzystuje aminokwasy z białka do naprawy, w tym do odbudowy tkanki mięśniowej. Kiedy wykonujesz trening [...]
[...] Podsumowanie Proponujemy spożywać białko w mniejszych ilościach, natomiast częściej w ciągu dnia. Strategia ta pozwoli na zachowanie większej masy i siły mięśniowej. Idealna ilość białka na posiłek wynosi 30-45 g. Warto jednak uwzględnić parametry danej osoby. Standardowe wytyczne odnoszą się najczęściej do osób w wadze nie większej niż 80 kg. [...]
Zastanówmy się najpierw, dlaczego nie można zjeść śniadania... Czy wynika to z tego, że wstajesz bardzo późno i pędzisz szybko do pracy (lub szkoły) i nie masz przez to czasu, przygotować posiłku? Czy też być może nie masz rano zupełnie apetytu i sama myśl o tym, że musisz coś przełknąć, odrzuca cię… Rozpatrzmy zatem każdy z tych punktów. [...]
Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]
[...] być dokładnie zbilansowana pod kątem rozwijającego się organizmu, który dodatkowo jest poddawany zwiększonej aktywności ruchowej. Co za tym idzie, powinna zawierać właściwą ilość energii, w tym tłuszczów i węglowodanów (w ilości dostosowanej do rodzaju i czasu trwania aktywności ruchowej) oraz dostarczać właściwą ilość budulca - białka. [...]